bg | en 
Agricultural Economics and Management Journal   ISSN 0205-3845
Array ( [session_started] => 1715214318 [LANGUAGE] => BG [LEPTON_SESSION] => 1 )
Помощ
 
Регистрация

Вход:


Забравили сте данните? Подписка



Оценка на конкурентоспособността на земеделски стопанства с биологично производство (по данни от анкетно проучване)
Диляна Митова
Резюме: Въпросът за детерминиране и повишаване на равнището на конкурентоспособност на земеделските стопанства с биологично производство е един от актуалните академични и практически въпроси както в ЕС, така и в България. Как да се определи и измери конкурентоспособността на биологичните ферми, кои са решаващите фактори и насоки за повишаване на конкурентоспособността им на съвременния етап от развитието – въпреки дискусиите, тези проблеми стоят на дневен ред и сега. Както ЕС, така и България насърчава прилагането на устойчиви селскостопански практики като планове за управление на хранителните вещества, подобряване на състоянието на почвите, прецизно земеделие, биологично земеделие, използване на бобови култури в схемите за сеитбооборот, както и замяната, когато такава е възможна, на минералните торове с органични торове. През 2023 г. се очаква ЕК да приеме и план за действие за интегрирано управление на хранителните вещества. Биологичното производство (БП) благоприятства природата и обществото като производствена система, която допринася за намаляване на замърсяването на въздуха, почвите и водите; за увеличаване на биоразнообразието, засилване на устойчивостта на земеделието, за осигуряване на здравословна храна и чиста природа за сегашното и бъдещите поколения, и като такова органично се вписва в изискванията на новата ОСП.
Целта на изследването е чрез анализ на информация от анкетно проучване на стопанства в биопроизводството да се идентифицират и анализират състоянието, равнището и факторите, определящи конкурентоспособността на БП. Отчетени са комплексното влияние на различни фактори, определящи развитието на сектора и конкурентните предимства на стопанствата; идентифицирани са основни проблеми и предизвикателства пред него, както и перспективите за развитието му. Това би могло да даде насоки за неговото развитие като съставна част и инструмент на държавната политика в областта на земеделието по отношение на устойчиво управление на природните ресурси, спазване на високи стандарти за качество и безопасност на храните и хуманно отношение към животните, както и за развитието на жизнеспособни селски райони.
Методологията използва смесен подход, съчетаващ количествени и качествени методи – проучване на литература, сравнителен, институционален и мултикритериален анализ, метод на групировките, стойностно-измерителен и качествен анализ, анкетно проучване и метод на експертната оценка.
Настоящият материал представя резултатите от проведено емпирично изследване – анкета за конкурентоспособността на земеделските стопанства, в т.ч. и биологични земеделски стопанства.
Анкетната информация е от лятото на 2020 г., предоставена със съдействието на НССЗ от мениджъри на стопанства с различна производствена специализация, тип и географско разположение. Извадката не е представителна, но дава информация за анализ и формулиране на изводи.
Идентифицирани са основните поведенчески, икономически, институционални и природни фактори, които влияят върху конкурентоспособността на фермите в биоземеделието. Определени са и намеренията на земеделските производители в БЗ, свързани с по-нататъшното развитие на биопроизводството в близко бъдеще.
На база на проведената анкета може да се направи заключение, че стопанствата с биопроизводство в средносрочен план са с добра конкурентоспособност и перспективите за тяхното бъдещо развитие са обещаващи.
Това изследване представлява само част от голямата картина за равнището на конкурентоспособност на биологичното земеделие у нас. Факторите, условията, проблемите и предизвикателствата пред стопанствата с биоземеделие са комплексни и изискват по-нататъшно задълбочено и мултидисциплинарно изследване, защото конкурентоспособността на биологичното производство включва както икономически, така и социални, и екологични аспекти, както и аспекти на производството и на потреблението.
Ключови думи: конкурентоспособност; биологично производство; биологични стопанства; перспективи
DOI: https://doi.org/10.61308/AYNE4256
Дата на публикуване: 2023-09-29
Свали пълен текст