bg | en 
Agricultural Economics and Management Journal   ISSN 0205-3845
Array ( [session_started] => 1714414028 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Потенциални рискове от замърсяване на производството при земеделие в градска среда
Милена Йорданова, Вера Петрова, Цветелина Николова, Елена Цветкова
Abstract: Миграцията на хора от малките населени места към големите градове е трайна тенденция поради повече-то възможности, които градовете предлагат. Увеличаването на населението води както до преустройство и намаляване на обработваемата земя, така и до увеличаване на хранителните нужди на града. Тези тенденции отново поставят темата за градското земеделие. Чрез него може да се постигне удовлетворе-ността на населението с храна в града, тъй като голяма част от зелените площи в и около него се превръщат в източник на прясна храна.
Но градското земеделие носи и рискове. Те идват от силно замърсения въздух, особено в големите градове или места с интензивен трафик. Замърсяване на производството може да възникне и от други източници, особено в райони в близост до индустриални зони, както и от места с интензивен трафик. Зеленчуковите култури, които обикновено се отглеждат при това земеделие, могат данатрупват тежки метали и консумацията им в прясно състояние да доведе до влошаване на човешкото здраве.
Целта на статията е да разгледа някои потенциални рискове от замърсяване на селскостопанските про-дукти, отглеждани при градско земеделие.
Keywords: замърсяване на въздуха; тежки метали; замърсяване на почвите; градско земеделие
Date published: 2021-01-04
Download full text