bg | en 
Agricultural Economics and Management Journal   ISSN 0205-3845
Array ( [session_started] => 1715819773 [LANGUAGE] => BG [LEPTON_SESSION] => 1 )
Помощ
 
Регистрация

Вход:


Забравили сте данните? Подписка



оценка на влиянието на бизнес модела върху рентабилността на винарските изби в Южна България
Росица Ненова
Резюме: Лозаро-винарското производство в страната има значението на интензивен, пазарно ориентиран
и структуроопределящ отрасъл. Наличието на добри природно-климатични условия, на потенциал от
местни и интродуцирани сортове, и обособени лозаро-винарски райони са реална предпоставка за
производството на качествено българско вино на международния пазар (Borisov, 2011). През последните години се наблюдава увеличаване на предлагането на висококачествени вина от премиум сортове на пазара на вино (Nikolov, Borisov and Radev, 2014). Тази пазарна тенденция води до силно конкурентна среда и поставя по-високи изисквания към мениджмънта. Той е принуден да разработва, избира и изпълнява ефективни стратегии за управление на продажбите, с оглед на това да повишава рентабилността от дейността. Направеният анализ показва, че рентабилността на продажбите се определя най-вече от избрания бизнес модел в сектора. Като най-успешен и оказващ положително въздействие върху рентабилността на продажбите е бизнес моделът, който успява да съчетае производството и търговията на вино с туристическата дейност (винен туризъм). По отношение на рентабилността на активите и на собствения капитал, изборът на бизнес модел не играе критична роля.
Целта на статията е да се изследват бизнес моделите на винарски изби в Южна България и тяхното влияние върху рентабилността от дейността.
Извършеният анализ показва, че рентабилността на продажбите се определя най-вече от избрания бизнес модел в сектора. Като най-успешен и оказващ положително въздействие върху рентабилността на продажбите е бизнес моделът, който успява да съчетае производството и търговията на вино с туристическата дейност (винен туризъм). По отношение на рентабилността на активите и на собствения капитал, изборът на бизнес модел не играе определяща роля.
Ключови думи: бизнес модел; рентабилност; туризъм; вино
Дата на публикуване: 2020-08-27
Свали пълен текст