bg | en 
Agricultural Economics and Management Journal   ISSN 0205-3845
Array ( [session_started] => 1715211143 [LANGUAGE] => BG [LEPTON_SESSION] => 1 )
Помощ
 
Регистрация

Вход:


Забравили сте данните? Подписка



Мотивиращи и демотивиращи фактори за българските фермери да използват утайките от пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ) в земеделските стопанства
Даниела Цвяткова, Божидар Иванов, Васил Стойчев
Резюме: Проблемът с третирането на утайките от ПСОВ и оползотворяване на отпадъчното съдържание в земеделските стопанства е въпрос с десетилетна история. Много години този въпрос има екологични, икономически, социални и обществени измерения. Целта на настоящата разработка е да се идентифицират главните мотивиращи и демотивиращи фактори, които карат българския фермер да ползва утайки от ПСОВ.
Статията представя перспективите за оползотворяване на утайки, произведени от ПСОВ в България, и по-конкретно се фокусира върху изследването на ефекта от оползотворяването на утайките в селското стопанство, от една страна, и предлага възможности за тяхното приложение, намирайки дългосрочно устойчиво решение за управлението им.
Представената оценка на възможностите и перспективите пред българските земеделски производители за оползотворяване на утайките, въз основа на постигнати резултати от научноизследователски проект, има за цел да реши проблемите, свързани със социално-икономическата ефективност при използване на утайките в селскостопанската практика, и да подпомага науката и практиката за решаването на тези обществени въпроси.
Ключови думи: земеделски производители; нагласи; българско земеделие; ПСОВ
DOI: https://doi.org/10.61308/OMST6757
Дата на публикуване: 2023-12-22
Свали пълен текст