bg | en 
Agricultural Economics and Management Journal   ISSN 0205-3845
Array ( [session_started] => 1715876223 [LANGUAGE] => BG [LEPTON_SESSION] => 1 )
Помощ
 
Регистрация

Вход:


Забравили сте данните? Подписка



Сценарии за развитие на българския животновъден сектор
Васил Стойчевorcid, Цветана Харизанова Методиеваorcid
Резюме: Бъдещето е сложно и неопределено. Съществуват много фактори, влияещи върху селскостопанското производство, които не могат предварително да бъдат взети под внимание. Цел на изследването е да представи сценарии за бъдещото развитие на млечния и месния сектори в България към 2027 година и да определи вероятността за тяхното реализиране.
Изготвянето на различните сценарии се основава на моделиране и експертно мнение. Методологията за относителна сравнителна оценка (RCA) е приложена, за да се оцени вероятността за осъществяване. Сценариите за млечния сектор предполагат спад в производството и броя на стадата, но са позитивни по отношение на стадото с биволици и производството на мляко. Сценариите за месния сектор са за по-позитивно развитие, показващи увеличение при умерения и оптимистичния вариант. И за двата сектора вероятността за оптимистично развитие е най-висока.
Ключови думи: млечни продукти; месо; вероятност; производство; сценарии
Цитиране: Stoychev, V., Harizanova – Metodieva, Ts. (2024). Scenarios for the development of Bulgarian livestock sector. Bulgarian Journal of Agricultural Economics and Management, 69(1) 38-45.
Литература: (click to open/close)
DOI: https://doi.org/10.61308/DMZM1877
Дата на публикуване: 2024-03-29
Свали пълен текст