bg | en 
Agricultural Economics and Management Journal   ISSN 0205-3845
Array ( [session_started] => 1727414140 [LANGUAGE] => BG [LEPTON_SESSION] => 1 )
Помощ
 
Регистрация

Вход:


Забравили сте данните? Подписка



Управленски и икономически ефекти на договорните споразумения в аграрния сектор
ДАРИНА ЗАИМОВА
Резюме: Присъединяването на България към Европейския съюз и последвалите промени в отделните сектори на икономиката ни подложи на съмнение адекватността и компетентността на действащите институции. Пазарната несигурност и несъвършенства, пропуските в законовата рамка и не на последно място корупционните практики оказват негативно влияние в един дългосрочен план, което силно засегна състоянието и развитието на аграрния сектор. Целта на статията е да се проследи влиянието на факторите на институционалната среда при формулирането на договорните споразумения и стопанската ефективност на стопанските организации. За постигане на посочената цел са реализирани следните задачи:
• Анализ на управленската ефективност в стопанските организации въз основа на теоретичните постановки на Х-ефективността;
• Проследяване на връзката между имуществените права върху производствените ресурси и формирането на договорни отношения.
Приложените методи включват: системен подход и системен анализ; изследване и анализ на нормативни и счетоводни документи, анкетно проучване.
Ключови думи: формални групи; неформални групи; институционални споразумения; Х- ефективност
Дата на публикуване: 2024-09-04
Свали пълен текст