bg | en 
Agricultural Economics and Management Journal   ISSN 0205-3845
Array ( [session_started] => 1714261580 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Социалните промени и жизненият стандарт на населението в селските райони на Полша през второто десетилетие на 21 век като важна област на интелигентна специализация
Агнешка Вжохалска
Abstract: Селските райони на Полша заемат 90,3% от страната. Над 15 милиона души (около 40% от населението на Полша) живеят в селата. Присъединяването към ЕС има значително влияние върху социално-икономическата ситуация на селските жители. Нивото на образователна активност се е променило много, а продължителността на живота на възрастните жители се е повишила. През изминалите две десетилетия промените в начина на живот са съпътствани от развитието на информационни и комуникационни технологии. Приносът на селскостопанския сектор, осигуряващ работа за ограничен брой хора, към икономиката е намалял. Изброените фактори са важни за социалните промени в полските провинции.
Целта на статията е да анализира социалните промени в селските райони на Полша през второто десетилетие на 21 век и тяхното влияние върху стандарта на живот на селското население. Разискват се резултатите по отношение на демографските условия, икономическата и образователна дейност на селското население. Анализът обхваща също промените в социалната активност на жителите от селските райони на Полша след присъединяването към ЕС, включително участието в избори, управленската власт в селските райони или степента на доверие към избраните институции и личности. Базовият материал за изследването включва данни от масовата статистика и данни от изследвания на IERiGŻ-PIB през периодите 2000–2005 г. и 2005–2011 г., на базата на които са дефинирани тенденциите и насоките на социалните промени.
Keywords: Полша; селски райони; интелигентна специализация; социална дейност; жизнен стандарт
Date published: 2018-02-02
Download full text