bg | en 
Agricultural Economics and Management Journal   ISSN 0205-3845
Array ( [session_started] => 1715097048 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Фискалните стимули и структурните промени в полското селско стопанство
Барбара Величкo
Abstract: Присъединяването на Полша към ЕС промени основно условията, при които работят фермерите. Това е приложимо особено към селскостопанската политика – типове политически инструменти и мащаб на подпомагане. Значимите фискални стимули, насочени към селското стопанство, водят до ускоряване на структурните промени в полското земеделие.
Целта на доклада е да се анализират размерът и характерът на годишните данъчни стимули, ориентирани към селското стопанство, и да се провери техният ефект върху структурните промени в полското селско стопанство, техните специфични характеристики и разпространение в пространството. Анализът е основан на публично достъпни статистически данни, свързани със селскостопанската политика и селскостопанския сектор. Анализът прилага понятието фискални импулси (стимули) за да се изчисли как земеделието реагира на бюджетната политика към сектора през периода 2012–2016 г.
Резултатите показват значителни вариации на скалата на фискални стимули през анализирания период. Тяхната структура също е еволюирала. Това оказва влияние на обхвата и характера на наблюдаваните структурни промени в аграрния сектор, както и тяхното пространствено разпределение. Като цяло може да се обобщи, че промените в полското стопанство водят до повишаване разнообразието в сектора и това създава нужда от все по-целенасочена селскостопанска политика.
Keywords: фискални стимули; полско селско стопанство; структурна промяна
Date published: 2018-02-02
Download full text