bg | en 
Agricultural Economics and Management Journal   ISSN 0205-3845
Array ( [session_started] => 1714834591 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Търсене на цифрови услуги в българското земеделие
Божура Фиданска, Петър Борисов, Димитър Николов
Abstract: Въвеждането и използването на дигиталните (цифрови) услуги става все по-неизменен процес пред перспективите и развитието на селскостопанския сектор. Тази статия представя данни за състоя-нието и използването на пазара на дигитални услуги в земеделието от страна на търсенето. Изследването представя готовността за използване на цифрови услуги сред земеделските производи-тели и общините. В статията са представени резултати от проучване, извършено в рамките на проект
„Теоретични модели за цифрово развитие на земеделието” – ДИАГРО, финансиран от Фонд „Научни
изследвания“ (ФНИ), България.Въвеждането и използването на цифровите технологии може да увеличи ефективността на селското стопанство. Резултатите от изследването показват доста големи разлики както при въвеждането, така и при използването на цифрови услуги сред фермерите в различните региони на България.
Някои от земеделските стопанства използват цифрови услуги за специализирани метеорологични
информационни услуги, навигационни системи. От страна на управлението на земеделските стопанства ползите от използването на цифрови услуги фермерите оценяват, че най-важни са за ефективното управление на стопанството. По-голямата част от земеделските стопанства научават за цифровите услуги, предлагани от интернет страници и платформите на доставчиците на тези услуги.
Keywords: земеделие; развитие; дигитални услуги; устойчивост
Date published: 2021-01-04
Download full text