bg | en 
Agricultural Economics and Management Journal   ISSN 0205-3845
Array ( [session_started] => 1714582420 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Преглед на биоикономическите стратегии и основните предизвикателства за страните от Централна и Източна Европа
Дан-Мариус Войцилас
Abstract: Концепцията за биоикономика е една от най-новите тенденции в икономиката в света. Въз основа на принципите на биоикономиката, разработените от държавите политики и стратегии трябва да следват целите, установени от тази концепция. За европейските държави, независимо дали са държави от Европейския съюз (ЕС) или страни, извън ЕС, биоикономиката ще играе важна роля в тяхната национал- на икономика чрез насърчавани политики и стратегии.
Целите на настоящия документ са да представи концепцията за биоикономиката, стратегическата прог-рама за биоикономика на ЕС, състоянието на създаването и изпълнението на националните стратегии за биоикономика на ниво ЕС и основните предизвикателства за страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). За този анализ използваме официални документи, разработени на ниво ЕС от институциите на ЕС, както и национални документи от няколко избрани държави за пример.
Изследването, което се основава на текстов анализ, сравнения и прогнози, предлага широк поглед върху стратегията за биоикономика на ниво ЕС и ЦИЕ.
Keywords: Биоикономика; страни от ЦИЕ; Стратегическа програма на ЕС; Национална стратегия
Date published: 2021-01-04
Download full text