bg | en 
Agricultural Economics and Management Journal   ISSN 0205-3845
Array ( [session_started] => 1714687008 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Моделиране потреблението на месо и перспективи в краткосрочен план
Божидар Иванов, Даниела Димитрова
Abstract: Изведени са перспективите за развитие в краткосрочен план на потреблението на четири основни за страната ни видове месо – свинско, пилешко, говеждо, телешко и агнешко, на основата на икономе-тричен частично равновесен модел „Месо“.
Целта на настоящото изследване е да се обоснове надежд-ността на използваните подходи за модели-ране на потреблението при посочените видове месо, разкри-вайки субституционните зависимости между тях. Разгледани са тенденциите в равнищата на индивидуалното потребление, както и годишните вариа-ции. Разграничени са основните независими променливи, съставящи потребителското уравнение при четирите вида месо. Определени са коефициентите на еластичност, които детерминират измененията в потребяваните количества, произтичащи от субституционните зависимости между резултативната величи-на и независимите променливи. Демонстриран е приложеният подход за калибриране на модела, посред-ством субективно определени коефициенти, позволяващи извеждането на прогноза за индивидуалното равнище на потреблението в краткосрочен план.
Най-силно изразена е обратнопропорционалната зависимост между цена на дребно и консумация при пилешкото и свинското месо, където ценовата еластичност е 0,8. При тези два вида месо е по-осезаем и ефектът на заместването, като повишението на цената на свинското месо провокира нарастване на потреблението на пилешко месо и обратно, с еластичност 0,6. Симетрично на повишението на икономи-ческото благосъстояние, изразено чрез брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, се изменя консумацията на свинско и агнешко месо, докато при говеждото месо увеличението е най-слабо. В краткосрочна перспектива се очертава най-сериозно увеличение при консумацията на свинско месо.
Keywords: потребление; иконометрично моделиране; еластичност; месо
Date published: 2021-03-25
Download full text