bg | en 
Agricultural Economics and Management Journal   ISSN 0205-3845
Array ( [session_started] => 1713575831 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Перспективи за развитие на биологичното производство (на база нагласа на биопроизводителите и политиката за подкрепата му)
Диляна Митова
Abstract: Призната е ролята на биологичното земеделие като производство, което благоприятства природата и обществото като производствена система, допринася за намаляване на замърсяването на въздуха, почвите и водите; за увеличаване на биоразнообразието, засилване на устойчивостта на земеделието, за осигуряване на здравословна храна и чиста природа за сегашното и бъдещите поколения.
Целта на изследването е да се даде оценка на осъзнаването на самите биопроизводители за текущите процеси в селското стопанство, засягащи биологичното земеделие. Това би могло да даде насоки за една по-ефективна бъдеща обществена политика и форми за обществена интервенция в областта на биологичното земеделие като важна и съществена агроекосистемна услуга за подобряване на стратегиите и действията за ефективното й управление, както и за управление на публичните екопрограми, насочени към устойчиво развитие на селското стопанство.
Методологията използва смесен подход, съчетаващ количествени и качествени методи. Настоящият материал представя резултатите от проведено емпирично изследване – анкета за екосистемните услуги, в частта, свързана с биологичното производство (БП) като екосистемна услуга, относно информираността и мнението на собственици и мениджъри на стопанства с биологично производство у нас, разположени в различни екосистеми и райони, с различна специализация и дейност, по различни аспекти, свързани с предоставянето на агроекосистемните услуги от биоземеделието.
Изключително важно за бъдещото развитие на биопроизводството у нас е да се види нагласата на биопроизводителите – как те самите виждат и оценяват състоянието на биопроизводството у нас, какво мислят за перспективите за неговото развитие и как оценяват своите възможности в този аспект. На база на проведената анкета може да се направи заключение, че нагласата на биопроизводителите у нас към самото производство е положителна и перспективите за неговото бъдещо развитие са обещаващи; разходите им за БП се смятат от тях за оправдани и възвръщаеми. Осъзната е необходимостта от засилване на информираността, знанията и дейностите по подкрепа на този сегмент.
Към БЗ се проявява интерес и то има голям потенциал за развитие, включително като сектор от селското стопанство, който генерира редица екосистемни услуги за обществото, природата и хората.
Keywords: агроекосистемни услуги; нагласи; ефекти; биоземеделие; перспективи
Date published: 2022-07-18
Download full text