bg | en 
Agricultural Economics and Management Journal   ISSN 0205-3845
Array ( [session_started] => 1711617504 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Характеристика на съвременното състояние на агросистемата от прилагането на договори за агроекологични обществени блага
Божура Фиданска, Иван Боевски
Abstract: Селскостопанската политика в ЕС частично преориентира целта си към предоставянето на обществени блага в селските райони, като отчита днешните обществени изисквания.
Предоставянето на обществени блага е свързано с големи предизвикателства като: компромиси между екологични резултати и рентабилност на фермата, времеви интервал между действие и въздействие, потенциално несъответствие между мащабите на действията и ефектите. В резултат на това няколко агроекологични обществени блага като: качеството на водата и въздуха, контролът на ерозията на почвата, улавянето на въглерод, биоразнообразието на животните и растенията и отдихът, се характеризират с недостатъчно осигуряване.
Целта на настоящето изследване е да направи характеристика на съвременното състояние от прилагане на договорните отношения, насочени към системи за владеене на земя, подходи, базирани на резултати, подходи за колективно изпълнение и подходи, базирани на веригата на стойността.
Прави се проучване на съвременното развитие на научните изследвания и практиката в областта на прилагането на договори за агроекологични обществени блага.
Keywords: агроекологични публични блага; договорни отношения в земеделието; политика; селски райони
Date published: 2023-04-01
Download full text