bg | en 
Agricultural Economics and Management Journal   ISSN 0205-3845
Array ( [session_started] => 1715282764 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Бизнес модел като основа за диверсификация на селскостопански към неземеделски дейности, с цел опазване на местните генетични ресурси и увеличаване на доходите на фермерите
Божура Фиданска, Теодора Иванова, Десислава Димитрова
Abstract: Част от биологичното разнообразие са именно местните генетични ресурси, които осигуряват не само прехрана, но и заетост в селските райони. Емпиричните проучвания досега показват, че модерните пазарни канали не са атрактивни и известни за стопаните, отглеждащи растения от местни видове. В тази връзка са необходими нови инициативи и иновативни бизнес модели, които да създадат стимули и условия за устойчиво включване на производителите на растения от местни сортове.
Целта на настоящето изследване е да се разработи бизнес модел, който дава решение за устойчиво производство, използване и популяризиране на местните генетични ресурси.
За оценка на бизнес модела се използва мултикритерийният анализ V-AHP (аналитичен йерархичен процес). В изследването са използвани следните научни методи: анализ и синтез, сравнителен анализ; т.нар. кабинетно проучване (desk research), метод на статистическите групировки, анкетен метод и графичен метод.
Получените резултати водят до извода, че голяма част от стопаните, отглеждащи култури от местни сортове и видове за опазване на генетичните ресурси, се нуждаят от разнообразяване на селскостопанската си дейност с цел повишаване на доходите си.
Keywords: иновативни бизнес модели; местни генетични ресурси; неземеделски дейности; устойчивост
Date published: 2023-06-30
Download full text