bg | en 
Agricultural Economics and Management Journal   ISSN 0205-3845
Array ( [session_started] => 1715278840 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Ефективност от приложението на листни торове за биологично производство на слива
Илияна Кришкова, Анелия Здравкова
Abstract: При биологичното сливопроизводство един от основните елементи на технологията е органичното торене. Експериментът е проведен през периода 2019–2021 г. в опитно насаждение на Институт по земеделие – Кюстендил, със слива (Prunus domestica L.) сорт „Stanley“. Насаждението е създадено през 2013 г. Разстоянията на засаждане са 5х5 m. Изпитвани са следните варианти с биологични листни торове: V1 – неторен – (контрола); V2 – схема на Екофол, и V3 – Хумустим.
Целта на настоящия експеримент е да се определи ефектът от приложението на листни биоторове при сливовия сорт „Stanley“ и да се направи сравнителен икономически анализ, за който са използвани система от основни икономически показатели.
Средно за периода на изследване приложението на комбинацията от биологични листни торове повишава масата на плода със 7,63%, а на Хумустим с 5,08% над тази на контролата. Факторът торене оказва влияние върху получените добиви и оттам върху брутната продукция. В сравнение с контролата и двата варианта формират допълнителна брутна продукция – съответно 329,4 и 227,5 lv/da. Увеличението на нетния доход при приложението на Хумустим е със 73%, а при приложението на Екофол – със 117%.
Keywords: икономически анализ; биологични листни торове; слива
Date published: 2023-06-30
Download full text